Hans-Peter Sollinger đặt ra ba mục tiêu cụ thể cho các ngành công nghiệp bột giấy và giấy trong thập kỷ tới

Tháng mười 2008
Bởi Mark Rushton, biên soạn, PPI tạp chí, RISI

Tiến sỹ Hans-Peter Sollinger, Chủ tịch của Voith Paper, đã dành toàn bộ cuộc sống của ông làm việc trong ngành công nghiệp giấy. Bắt đầu như là một kỹ sư, ông làm việc trong nhà máy Continental Forest ở Mỹ, nơi ông phụ tráchcác dự án mới, sau đó trở lại Đức để làm việc với vai trò kỹ sư ứng dụng của Voith. Tiến sĩ Sollinger đã làm tại công ty này 26 năm và nhận chức Chủ tịch từ năm 2005.

Điều quan trọng là tất cả các sản phẩm rác thải từ các quá trình được sử dụng lại bằng cách này hay cách khác, hoặc để tạo thêm năng lượng bằng cách đốt cháy, hoặc từ xử lý nước thải

voith


PPI: Cần nhận thức với cộng đồng là các ngành công nghiệp giấy là tác nhân gây ô nhiễm chính và lấy đi nguồn tài nguyên thiên nhiên. Phản ứng của bạn ra sao về những điều này?

Sollinger: Nó là sự thật, nói chung nhận thức của ngành công nghiệp của chúng ta như vậy không thật tốt, nhưng điều này kích thích các ngành công nghiệp giấy có thể làm cho mình một giải pháp. Một thực tế là ngoài cái gọi là ngành công nghiệp nặng, tác động môi trường của ngành giấy là một nhân tố nhỏ.? Ví dụ, mọi người đều biết rằng ít nhất 50% nguyên liệu sản xuất giấy, chúng tôi sử dụng từ nguyên liệu tái chế? Những ngàng công nghiệp nào khác có thể nói rằng một nửa các sản phẩm của họ có thể làm từ vật liệu tái chế?

Và đó là xơ sợi nguyên thủy. Một thực tế rằng chúng tôi ngày càng không cần phải cắt gỗ từ rừng già, mà là trồng rừng để cung cấp cho sản xuất giấy. Tôi vừa trở về từ Brazil, đã làm tôi ngạc nhiên với hàng trăm ngàn ha rừng trồng trên đất hoang và sự phát triển loại rừng này đang diễn ra ở nhiều địa điểm khác trên toàn thế giới.

Nếu bạn nói chuyện với những người biết một chút về giấy,về nguồn gốc, và các yếu tố phát triển bền vững, và họ sẽ cho bạn biết rằng họ yêu thích nó. Và khi nói đến bao bì, họ luôn luôn lựa chọn cho trên giấy nhựa. Và trên mặt trận tái chế chất lượng bây giờ đã được cải thiện rất nhiều, có hai nhà máy ở Đức, Leipa tại Schwedt và Steinbeis Temming tại Glückstadt, ở đó cũng sử dụng 100% LWC giấy tái chế và tái chế 100% giấy copy, và các chủ sở hữu là rất tự hào về thực tế rằng họ có được nhiều tiền hơn sản phẩm làm từ các sợi nguyên thủy. So the message is getting through, it just needs more effort behind it. Vì vậy, các tin nhắn là nhận được thông qua, nó chỉ cần nỗ lực hơn phía sau nó.

“Chúng tôi đang rất tích cực kiểm soát năng lượng và tìm nhiều cách để tiết kiệm năng lượng”

new-picture

Bạn thấy những vấn đề cơ bản gì trong ngành công nghiệp giấy trên thới giới hiện nay, và những người làm giấy sẽ làm gì đối với các vấn đề đó?

Ngày nay, gỗ và năng lượng tăng giá là các vấn đề được quan tâm bắt buộc ngành công nghiệp giấy sử dụng nguyên liệu một cách hiệu quả hơn, cho dù là họ sử dụng nguyên liệu nguyên thủy hay nguyên liệu giấy tái chế.Thực tế là bây giờ thật cần thiết rằng tất cả các sản phẩm chất thải từ các quá trình được sử dụng lại bằng cách này hay cách khác, hoặc để tạo thêm năng lượng khi đốt hoặc từ nước thải. Voith đã áp dụng các công nghệ tiên phong thông qua giải pháp môi trường của chúng tôi với công nghệ xử lý chất thải và công nghệ tuần hoàn nước khép kín. Một ví dụ của một trong những bước phát triển này là việc sử dụng một máy phản ứng kị khí R2S và một hệ thống bẫy bùn vôi.Khi bắt đầu quá trình xử lý nước thải từ một bể chứa đi vào các lò phản ứng khử khí R2S (Anaerob-Reactor) để làm sạch. Tại đây, các chất thải hữu cơ trong bị phân hủy và chuyển thành biogas phục vụ sản xuất năng lượng. The waste water then flows into a lime-trap where the dissolved calcium is removed. Sau đó nước thải này vào hệ thống bẫy bùn (lime-trap), tại đây Canxi hòa tan bị loại bỏ. Sau đó, nước này được tái sử dụng lại. Dòng nước dơ còn lại được đưa tới nhà máy xử lý nước tiếp tục quá trình khử khí. Do sự loại bỏ các Canxii trong lime-trap, toàn bộ quá trình này đã chứng minh được tính kinh tế cũng như sử dụng năng lượng hiệu quả

Các giải pháp môi trường đã đi một chặng đường dài nhất để hiểu những các vấn đề liên quan đến thị trường, và chúng tôi đã những sự tư vấn mang tính xây dựng của không chỉ các khách hàng của chúng tôi, mà còncác tổ chức in ấn và các tổ chức bảo vệ môi trường.

Chúng tôi đang rất tích cực trong thực hiện kiểm soát năng lượng, và tìm cách thực hiện tiết kiệm, nhưng có một giới hạn nếu sử dụng các thiết bị lỗi thời. Tôi cho rằng bằng cách sử dụng công nghệ, một nhà máy giấy có thể tiết kiệm đến 10% của chi phí năng lượng. Nhưng tôi so sánh điều này để sở hữu một chiếc xe hơi; đó chỉ là một hạn chế số tiền bạn có thể mua cho một xe Mercedes 10 tuổi, ví dụ.. Đến lúc khi bạn thực sự cần phải suy nghĩ về một chiếc xe hoàn toàn mới với tất cả các công nghệ mới được áp dụng cho nó. Lấy ví dụ như máy xeo giấy tissue Atmos của tôi. Máy này tiêu tốn ít hơn 45% so với máy hiện có và cho chất lượng cao hơn

Cái gì là thách thức chủ yếu trong tương lai cho nhà sản xuất giấy mười năm tiếp theo?

Những thách thức của nhà sản xuất giấy thì giống với thách thức của chúng tôi, và chúng tôi có ba mục tiêui đang nỗ lực để đạt được trong thập kỷ tới:
1
Tăng tái chế trên một quy mô trên toàn thế giới từ bây giời 50% đến 70%.
2. giảm điện sử dụng năng lượng một nửa.
3.. Không có nhà máy giấy nào thải ra chất thải gây hại khi hoạt động sản xuất.

Tại Voith, ưu tiên của chúng tôi là sử dụng những máy giấy lớn nhất và nhanh nhất. Mục tiêu trọng tâm của chúng tôi là bây giờ sẽ tạo ra máy giấy 3000 m / phút vào ba điểm quan trọng ở trên, và đội ngũ R & D của chúng tôi đang có đầy đủ điều kiện đội tham gia vào các dự án này.

new-picture1

Tiếp tục, làm thế nào để bạn thấy sức mạnh của Voith ở các vùng khác nhau?

Hoa Kỳ vẫn là một thị trường lớn cho chúng tôi, đặc biệt là các sản phẩm và dịch vụ kèm theo, nhưng chúng tôi thấy có sự thay đổi đầu tư máy giấy mới, chúng tôi chưa thể nói về vấn đề này. Tình hình với các đồng đô la trong thời gian gần đây đã tạo ra một số vấn đề quan tâm, và chúng tôi vẫn còn thấy Hoa Kỳ như là một thị trường rất quan trọng.

Ở Brazil, chúng tôi rất mạnh, nhưng nó là phụ thuộc vào sự tăng trưởng quốc gia. Gần đây máy giấy Klabin đã khởi động cung cấp giấy bao gói chấ lỏng nổi bật trong thị trường này. Klabin là máy giấy lớn nhất và mới nhất Brazil sản xuất 350.000 tấn giấy bao gói chất lỏng/ năm.

Trung Quốc là một thị trường quan trọng cho chúng tôi. Hiện tại chúng tôi có tám đơn đặt hàng trên tay. Hơn nữa, trong mùa xuân năm tới, chúng tôi sẽ mở các công nghệ mới và các trung tâm dịch vụ ở Kunshan, đó được gọi là “ Thành phố giấy Voith”. Chúng tôi xây dựng nó tốt hơn để đáp ứng yêu cầu của khách hàng và tốc độ tăng trưởng kinh doanh của chúng tôi. Chúng tôi đặt vị trí chiến lược hàng đầu vào Trung Quốc trở thành một người khổng lồ sản xuất giấy toàn cầu. Chúng tôi cam kết hỗ trợ cho các nhà sản xuất giấy Trung Quốc mục tiêu dẫn đầu trong kinh doanh giấy toàn cầu.

Ở Châu Âu, chúng tôi cũng có một số dự án thú vị, chủ yếu trong lĩnh vực bìa bao bìmột ít giấy màu.

Chúng tôi đang chuẩn bị cho Nga với những phương dịch vụ của chúng tôi. Cho đến nay chúng tôi chỉ nhìn thấy các hoạt động trên một quy mô nhỏ hơn, các đơn đặt hàng tân trangđơn đặt hàng máy giấy cỡ nhỏ, trên thực tế trong thời gian gần đây chúng tôi đã nhận được một đơn đặt hàng cho một máy xeo giấy đóng gói nhỏ, nhưng chúng tôi đang theo dõi chặt chẽ để phát triển mới trên một quy mô lớn hơn.

Có rất nhiều cơ hội trong ngành công nghiệp này, mục tiêu của tôi sẽ là thấy một ngày mà khi đó có sự hòa hợp hoàn hảo giữa kinh tế và sinh thái.

trongnhan479 lược dịch từ RISI.

English version

Harmony between ecology and economics – Hans-Peter Sollinger, Voith Paper

<!–

–>

Hans-Peter Sollinger sets out three specific goals for the pulp and paper industry over the next decade

October 2008
By Mark Rushton, Editor, PPI magazine, RISI

Dr Hans-Peter Sollinger, president of Voith Paper, has spent the whole of his working life at the technological production end of the paper industry. Starting out as an engineer, he worked in a hands on role at one of Continental Forest’s mills in the US, where he was responsible for new projects, then moved back to Germany to work as an application engineer within Voith. Dr Sollinger has been at the company for 26 years and has been president since 2005.

It is now essential that all waste products from the process are utilized in one way or another, either to generate more energy in the form of burning rejects, or from waste water
It is now essential that all waste products from the process are utilized in one way or another, either to generate more energy in the form of burning rejects, or from waste water

PPI: The perception out there generally with the public is that that the paper industry is a major polluter and is stripping the planet of its natural resources. What is your response to these allegations?

Sollinger: It is true that generally the perception of our industry is not so good, but this is where the paper industry could make itself part of the solution, as opposed to part of the problem. It is a fact that out of the so called heavy industries, the paper industry’s environmental footprint is one of the smallest. For instance, does the general public know that at least 50 % of all paper we use comes from recovered material? What other industry could claim that one half of all its products come from recycled materials?

And then there is the virgin fiber situation. It is another fact that we increasingly don’t need to be cutting wood from old growth forests at all such are the developments that have been made in cultivating plantations specifically for papermaking. I have just recently returned from Brazil where they are making amazing progress planting hundreds of thousands of hectares on what was once bare ground and these types of developments are taking place in many other locations worldwide.

But speak to people who know a little bit more about paper, where it comes from, and its sustainability factors, and they will tell you that they love it. And when it comes to packaging, they always opt for paper over plastic. And on the recycling front the quality has now improved so much that there are two mills in Germany, Leipa in Schwedt and Steinbeis Temming in Glückstadt, which are producing outstanding 100 % recycled LWC paper and 100 % recycled copy paper respectively, and the owners are very proud of the fact that they get more money for these products than from products made from virgin fibers. So the message is getting through, it just needs more effort behind it.

“We are very active at carrying out energy audits and finding ways of making savings”
“We are very active at carrying out energy audits and finding ways of making savings”

What do you see are the main problems the world wide paper industry is encountering at the moment, and what can papermakers be doing about them?

Increased wood and energy prices are the chief concern today which is driving the paper industry to use raw materials more efficiently, whether they be using virgin fibers or recovered paper as a raw material. The fact is it is now essential that all waste products from the process are utilized in one way or another, either to generate more energy in the form of burning rejects, or from waste water. This area is where Voith has been pioneering technologies through our Environmental Solutions division which has been developing systems for handling these rejects, and closing the loop in the water usage.

An example of one of these developments is the use of an R2S Anaerob-Reactor and a lime-trap. The process starts when waste water from a pre-acidification tank enters the R2S Anaerob-Reactor for cleaning. Here, organic wastes in the water are broken down and converted into biogas for power production. The waste water then flows into a lime-trap where the dissolved calcium is removed. Afterwards, some of this water passes through a conditioning stage for reuse by the production process as purified water. The remaining water is then discharged into a water treatment plant for aerobic processing. Due to the removal of calcium in the lime-trap, this entire process has proven to be significantly more economical as well as energy efficient.

The Environmental Solutions division has gone a long way to understand what issues are relevant to the marketplace, and we have had close consultation with not only our customers, but also printers and environmental organizations.

More developments for ‘greener’ paper
The scooping arm of the lime trap at Leipa paper mill in Schwedt, Germany, rotates slowly. Every hour, 700 cubic meters of water from the paper production process flow through the system, which de-limes the water and feeds it back into the production process.
The lime trap is a development of the engineers at Voith Paper Environmental Solutions and is another step towards closing the water circuit of the papermaking process. A significant step on the way to eco-friendly, water and energy saving paper production

Is there much that a papermaker can do with existing production facilities, or is the general feeling that a complete new process would be the way forward?

We are very active in carrying out energy audits, and finding ways of making savings, but there is a limit to what can be done if using dated equipment. My guess is that using add on technology, a papermaker could probably save up to 10 % of energy costs. But I liken this scenario to owning a car; there is only a limited amount you can do to a 10 year old Mercedes for example. There comes a time when you really have to think about a completely new vehicle with all the new technology that is applied to it. Take our Atmos tissue machine for instance. This machine uses up to 45 % less energy than existing tissue machines for premium quality on the market, so straight away on installation the customer is making large savings.

What are the major challenges ahead for papermakers over the next ten years?

Papermakers challenges are the same as our challenges, and we have three goals that we are working hard to achieve over the next decade:
1. To increase recycling on a worldwide scale from the current 50 % to 70 %.
2. To reduce electrical energy use by half.
3. To have completely effluent free paper mills all over the world as part of normal operations.

At Voith, our priority has moved from making the biggest and fastest machines, as they obviously use more energy. Our central focus has now moved away from creating the 3000 m/min machine to the three crucial points above, and our R&D teams are fully engaged in working on those projects.

The Environmental Solutions division has gone a long way to understand what issues are relevant to the marketplace, and we have had close consultation with not only our customers, but also printers and environmental organizations
The Environmental Solutions division has gone a long way to understand what issues are relevant to the marketplace, and we have had close consultation with not only our customers, but also printers and environmental organizations

Going forward, how do you see Voith’s strength in the various regions?

The US is still a big market for us, especially the products and services side, but we are seeing some movement on investments in new machines, but which we can’t talk about just yet. The situation with the dollar recently has helped generate some interest, and we still see the US as a very important market.

In Brazil we are very strong, but it is dependent on the national growth, as paper is a very regional business. The recently started Klabin paper machine for liquid board is a highlight in this market. Klabin is the largest and newest virgin fiber board machine in Brazil producing some 350,000 tonnes of liquid packaging board per year.

China is an important market for us. We have eight orders on hand there currently. Furthermore, in the spring of next year, we will open our new technology and service center in Kunshan, which is called the “Voith Paper City”. We built it to better meet our customers’ needs in a region that continues to see tremendous growth for our business. We are strategically positioned at the forefront of China´s transformation into a global papermaking giant. This enhanced presence is a testimony of our commitment to support Chinese papermakers in taking the lead in the global paper business.

In Europe we also have some interesting projects mainly in board and packaging and less in graphic papers.

We are prepared for Russia to take off on the papermaking front, and have facilities there which already service our installed base. So far we have only seen activities on a smaller scale, rebuilds and small machine orders, in fact we have recently received an order for a small packaging machine, but we are watching closely for new developments on a larger scale.

Any acquisitions for Voith in the near future?

Only the smaller ones that will add value and compliment what we are already doing.

What about your personal challenges, what goals do you have?

There are so many opportunities in this industry, my goal would be to see the day when there is a perfect harmony between ecological and economic papermaking.

Advertisements